24 Mart 2014 Pazartesi

İNSANLAR BİR TRİLYONDAN FAZLA KOKUYU AYIRT EDEBİLİYOR

21 Mart’ta  dünyanın en saygın bilim dergilerinden olan Science’da, Amerikalı bilimadamları, insanların bir milyondan fazla kokuyu ayırt edebildiklerini gösteren bir çalışma yayınladı.

Bugüne kadar duyu yetilerini ölçmeyle ilgili yapılan çalışmalarda insanların birkaç milyon farklı rengi ve yarım milyon kadar sesi ayırt edebildikleri belirlenmişti. Koku yetilerine ilişkin yapılan şimdiye kadarki bilimsel çalışmalar insanın 10 bin kokuyu ayırt edebildiklerine işaret etse de bu sayı hiçbir zaman bilimsel verilerle doğrulanmamıştı. Bu yeni yapılan çalışmada insanların değişken içeriklere sahip farklı koku karışımlarını ayırt etme kapasiteleri psikofiziksel testlerle ölçülüp insanın koku alma duyusunun boyutu belirlenmiştir. Psikofiziksel testler,  insanin en az bir trilyon  (şuan ki hesaplarla 1.72x10 12 ) koku uyaranını birbirinden ayırt etme yetisine sahip olduğunu ortaya koymuştur.  Bu çalışma, insanın yüzlerce farklı koku almaçlarına sahip koku alma sisteminin (olfactory sytem) görme ve duyma yetisinin üstünde bir performansa sahip olduğunu belirlemiştir.

http://www.sciencemagazinedigital.org/sciencemagazine/21_march_2014?sub_id=ckDMlrYFPWHL&folio=1370#pg110

Haber, Heidelberg Üniversitesi Alman Kanser Araştırma Merkezi Hücre ve Tümör Biyoloji Programı Vasküler Onkoloji ve Metastaz Laboratuarında çalışan Biyolog Sıla Appak desteğiyle yapılmıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder